Concepte in evaluare

Proprietatea imobiliara (bunul imobil) consta din teren, constructii si alte amenajari privite ca fiind o entitate corporală. Proprietatea imobiliara este imobila si include urmatoarele elemente corporale: pamantul/terenul, toate elementele care sunt componente naturale ale terenului, cum ar fi copacii si mineralele, toate elementele care sunt adaugate terenului de oameni, cum ar fi cladirile si amenajarile terenului. Sunt considerate ca facand parte din proprietatea imobiliara toate atasamentele permanente ale cladirii, cum ar fi instalatiile de apa, electrice, de incalzire, ca si componentele incorporate, cum ar fi tablourile electrice si ascensoarele. Aceasta include toate elementele situate in subsolul si deasupra solului. Exista si drepturi partiale asupra proprietatii imobiliare: drepturi de proprietate afectate de locatiune, drepturi de folosinta, drepturi de subinchiriere, participatiile cu credit ipotecar si cu capital propriu, drepturi de proprietate viagera, dreptul succesorului desemnat, etc.

Pretul reprezinta suma de bani care a fost ceruta, oferita sau platita pentru un bun economic/activ. Din cauza capacitatilor financiare, a motivaţiilor sau intereselor speciale ale unui anumit cumparator sau vanzator, pretul platit poate fi diferit de valoarea care ar putea fi atribuita activului de catre participantii pe piata.

Costul reprezinta suma de bani platita anterior (in numerar sau echivalente de numerar) de cumparator pentru bunuri sau servicii, sau suma de bani necesara pentru a crea sau a produce bunul sau serviciul de catre producator.

Valoarea este un concept economic referitor la pretul cel mai probabil, convenit de cumptrttorii si vanzatorii unui bun sau serviciu, disponibil pentru cumparare. Valoarea nu reprezinta o suma exacta, ci cel mai probabil pret care va fi platit pentru bunuri si servicii, la o anumită data, in conformitate cu o anumită definitie a tipului valorii. Conceptul economic ,,valoare” reflecta optica participantilor pe piata, existenta la data evaluarii, asupra beneficiilor economice viitoare generabile de o anumită proprietate. Valoarea este creata si sustinuta de interactiunea a patru factori: utilitatea, raritatea, dorinta si puterea de cumparare.

Informatii complementare la Dictionar termeni.